Батькам на замітку!

                               

               МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ 
              МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ 
                            Н А К А З 
                      17.04.2006  N 298/227 

                                      Зареєстровано в Міністерстві 
                                      юстиції України 
                                      5 травня 2006 р. 
                                      за N 523/12397 
 

       Про затвердження Інструкції з організації харчування 
              дітей у дошкільних навчальних закладах 
      { Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства 
                           освіти і науки, молоді та спорту 
        N 202/165 ( z0440-13 ) від 26.02.2013 } 
 
     Відповідно до   постанови   Кабінету     Міністрів    України 
від 22.11.2004 N 1591  ( 1591-2004-п )  "Про    затвердження  норм 
харчування у навчальних та оздоровчих закладах" з метою підвищення 
якості та ефективності організації харчування дітей  у  дошкільних 
навчальних закладах  Н А К А З У Є М О: 

     1. Затвердити  Інструкцію  з  організації  харчування дітей у 
дошкільних навчальних закладах, додається. 

     2. Міністерствам освіти і науки,  охорони здоров'я Автономної 
Республіки  Крим,  управлінням  освіти  і науки,  охорони здоров'я 
обласних,  Київської   та   Севастопольської   міських   державних 
адміністрацій, Республіканській санітарно-епідеміологічній станції 
Автономної  Республіки  Крим  довести  Інструкцію  з   організації 
харчування  дітей  у  дошкільних  навчальних  закладах  до  відома 
місцевих органів управління освітою, охороною здоров'я, керівників 
дошкільних  навчальних  закладів,  установ  та  закладів державної 
санітарно-епідеміологічної служби і забезпечити її виконання. 

     3. Опублікувати   цей   наказ   в   інформаційному   збірнику 
Міністерства  освіти  і  науки  України  та  розмістити  на сайтах 
міністерств. 

     4. Контроль  та  нагляд  за  виконанням  наказу  покласти  на 
заступника  Міністра  освіти і науки України Огнев'юка В.О.  та на 
першого заступника Міністра охорони  здоров'я  України,  головного 
державного санітарного лікаря України Бережнова С.П. 

 Міністр освіти 
 і науки України                                    С.М.Ніколаєнко 

 Міністр охорони 
 здоров'я України                                    Ю.В.Поляченко 
 

                                     

Розподіл їжі за калорійністю протягом дня  повинен  бути 
таким:  сніданок - 25%,  обід - 35%, підвечірок і вечеря - по 20%. 
Тривалість сніданку,  підвечірку і вечері - по  20  хв.,  обіду  - 
25-30 хв. Об'єм їжі повинен відповідати віку дитини. 

       Орієнтовний об'єм готових страв та окремих продуктів 
             для дітей різних вікових груп (у грамах) 
------------------------------------------------------------------
|      Назва страви        | Об'єм їжі для дітей (вікові групи)  |
|                          |-------------------------------------|
|                          |  до  |від 1 до|від 3 до | від 5 до  |
|                          |1 року|3 років |5 років  |6(7) років |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Каші або овочеві страви   | 100  |150-180 |180-200  |  200-250  |
|(на сніданок або вечерю)  |      |        |         |           |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Чай, кава злакова, какао, | 100  |150-180 |150-180  |  150-180  |
|молоко або кисломолочний  |      |        |         |  (200)    |
|напій тощо                |      |        |         |           |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Супи, бульйон             | 100  |  150   |150-200  |  200-250  |
|                          |      |        |         |  (280)    |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|М'ясні або рибні страви   |40-50 | 50-60  | 60-70   |70-80(100) |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Компоти, киселі           | 100  |100-120 |120-150  |  150-180  |
|                          |      |        |         |  (200)    |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Гарніри, у т.ч.           |  90  |  100   |  120    | 130 (150) |
|комбіновані               |      |        |         |           |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Фрукти, соки              |50-80 | 50-80  | 80-100  |  100-130  |
|                          |      |        |         |  (150)    |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Салати із свіжих фруктів і|  40  | 40-50  | 40-50   |   50-60   |
|овочів                    |      |        |         |           |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Хліб житній (на день)     |  10  |   30   |   50    |     60    |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Хліб пшеничний (на день)  |  60  |   70   |  100    |    110    |
------------------------------------------------------------------ 

     Примітка. При  розподілі  страв  на  порції  враховується вік 
дитини  і  індивідуальні  особливості:  апетит,   стан   здоров'я, 
сприймання  продуктів (не сприймає молоко,  рибу,  полуниці,  яйця 
тощо).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рухлива гра: "Потяг"

Рухлива гра: "Підкинь м’яч вище "

"Рухлива гра: Хто кричить"