МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
17.04.2006 N 298/227
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
5 травня 2006 р.
за N 523/12397
Про затвердження Інструкції з організації харчування
дітей у дошкільних навчальних закладах
{ Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства
освіти і науки, молоді та спорту
N 202/165 ( z0440-13 ) від 26.02.2013 }
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України
від 22.11.2004 N 1591 ( 1591-2004-п ) "Про затвердження норм
харчування у навчальних та оздоровчих закладах" з метою підвищення
якості та ефективності організації харчування дітей у дошкільних
навчальних закладах Н А К А З У Є М О:
1. Затвердити Інструкцію з організації харчування дітей у
дошкільних навчальних закладах, додається.
2. Міністерствам освіти і науки, охорони здоров'я Автономної
Республіки Крим, управлінням освіти і науки, охорони здоров'я
обласних, Київської та Севастопольської міських державних
адміністрацій, Республіканській санітарно-епідеміологічній станції
Автономної Республіки Крим довести Інструкцію з організації
харчування дітей у дошкільних навчальних закладах до відома
місцевих органів управління освітою, охороною здоров'я, керівників
дошкільних навчальних закладів, установ та закладів державної
санітарно-епідеміологічної служби і забезпечити її виконання.
3. Опублікувати цей наказ в інформаційному збірнику
Міністерства освіти і науки України та розмістити на сайтах
міністерств.
4. Контроль та нагляд за виконанням наказу покласти на
заступника Міністра освіти і науки України Огнев'юка В.О. та на
першого заступника Міністра охорони здоров'я України, головного
державного санітарного лікаря України Бережнова С.П.
Міністр освіти
і науки України С.М.Ніколаєнко
Міністр охорони
здоров'я України Ю.В.Поляченко
Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути
таким: сніданок - 25%, обід - 35%, підвечірок і вечеря - по 20%.
Тривалість сніданку, підвечірку і вечері - по 20 хв., обіду -
25-30 хв. Об'єм їжі повинен відповідати віку дитини.
Орієнтовний об'єм готових страв та окремих продуктів
для дітей різних вікових груп (у грамах)
------------------------------------------------------------------
| Назва страви | Об'єм їжі для дітей (вікові групи) |
| |-------------------------------------|
| | до |від 1 до|від 3 до | від 5 до |
| |1 року|3 років |5 років |6(7) років |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Каші або овочеві страви | 100 |150-180 |180-200 | 200-250 |
|(на сніданок або вечерю) | | | | |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Чай, кава злакова, какао, | 100 |150-180 |150-180 | 150-180 |
|молоко або кисломолочний | | | | (200) |
|напій тощо | | | | |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Супи, бульйон | 100 | 150 |150-200 | 200-250 |
| | | | | (280) |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|М'ясні або рибні страви |40-50 | 50-60 | 60-70 |70-80(100) |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Компоти, киселі | 100 |100-120 |120-150 | 150-180 |
| | | | | (200) |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Гарніри, у т.ч. | 90 | 100 | 120 | 130 (150) |
|комбіновані | | | | |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Фрукти, соки |50-80 | 50-80 | 80-100 | 100-130 |
| | | | | (150) |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Салати із свіжих фруктів і| 40 | 40-50 | 40-50 | 50-60 |
|овочів | | | | |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Хліб житній (на день) | 10 | 30 | 50 | 60 |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Хліб пшеничний (на день) | 60 | 70 | 100 | 110 |
------------------------------------------------------------------
Примітка. При розподілі страв на порції враховується вік
дитини і індивідуальні особливості: апетит, стан здоров'я,
сприймання продуктів (не сприймає молоко, рибу, полуниці, яйця
тощо).
Коментарі
Дописати коментар